Jupiter Forlag for Antroposofisk Litteratur - Heinrich von Ofterdingen

Novalis

Novalis
188 sider
ISBN 87-88124-99-1

Mange kender udtrykket Poesiens blå blomst; men kun de færreste ved, at det er skabt af den tyske digter Novalis (1772-1801) og stammer fra hans roman Heinrich von Ofterdingen. Den udkom i 1802 efter hans alt for tidlige død.
Heinrich von Ofterdingen, den middelalderlige tyske minnesanger, oplever i sin ungdom den blå blomst i en sanddrøm. Oplevelsen skaber en længsel, så han bruger resten af sit liv på at finde blomsten.
Novalis hed egentlig Heinrich von Hardenberg og var uddannet bjergværksingeniør. Hans roman skulle skildre poesiens inderste væsen i poetisk form. Desværre nåede han ikke at skrive den færdig; men alligevel har den sammen med digtsamlingen Hymner til Natten gjort sin unge digter udødelig.
Romanen har øvet indflydelse på tysk og dansk romantisk digtning og blev en kultbog for poetiske gemytter. Den har ikke været oversat til dansk siden 1820. Oversættelsen omfattede dengang kun to tredjedele af bogen. Her foreligger den i ny og fuldstændig oversættelse ved Vagn Predbjørn Jensen